Laborator

DESCRIERE

 

Problematica abordată în cadrul laboratorului de ameliorare a speciilor pomicole termofile: piersic, nectarin şi cais, dar având în vedere solicitările și provocările aduse de schimbările climatic, în cadrul laboratorului sunt abordate și alte specii, precum: goji și dud, mochin și moșmon.

În principal, activitatea laboratorului este orientată spre:

  • Crearea de soiuri noi cu rezistenţă la temperaturile scăzute şi gerurile de revenire din primăvară în perioada înfloritului;
  • Zonarea speciilor și soiurilor noi în areale favorabile;
  • Determinarea genetică şi studiul eredităţii principalelor caractere calitative şi cantitative;
  • Transmiterea ereditară a unor caracteristici fiziologice şi biochimice exprimate fenotipic, ce determină creşterea rezistenţei la stres;
  • Fundamentarea genetică a unor strategii de ameliorare;
  • Controlul genetic al caracteristicilor pomului şi ameliorarea în corelaţie cu grăbirea intrării pe rod;
  • Dezvoltarea și menținerea unui fond de germoplasmă din speciile cais, piersic şi nectarin;

 

Principalele activități care se efectuează în colecțiile pomologice sunt

  • Evaluarea fondului de germoplasmă după metode și descriptori recunoscuți internațional;
  • Înmulțirea genotipurilor identificate cu risc de pierdere;
  • Colectarea de noi genotipuri și altoirea lor în vederea introducerii în colecțiile ex situ;
  • Identificarea genotipurilor utile programelor de ameliorare și gruparea lor în funcție de caracterele și însușiirile urmărite în programele de ameliorare.

 

În ceea ce privește obiectivele urmărite în cadrul programelor de ameliorare desfășurate la SCDP Băneasa, sunt:

CAIS

  • Adaptabilitatea speciei cais la condițiile ecologice, rezistența la iernare și la variațiile de temperatură și umiditate
  • Productivitatea și calitatea ecologică
  • Rezistența la boli și dăunători: Monilia sp., Cytospora sp., Stigmina sp., Xanthomonas sp., Pseudomonas syringae, Viroze, Afide
  • Lărgirea sezonului de consum

Alte obiective

  • Prelucrarea industrială și transportul pe distanțe mari a fructelor;
  • Adaptarea selectiilor locale;
  • Creșterea longevitații pomilor;
  • Obținerea de soiuri pe rădăcini proprii

PIERSIC:

  • Extinderea gamei varietale (coacere extratimpurie, foarte tarzie)
  • Adaptare la conditiile ecologice
  • Calitate superioara a fructelor
  • Soiuri noi piersic cu pulpa alba
  • Soiuri noi de nectarine
  • Soiuri cu fructul plat
  • Soiuri genetic pitice (dwarf)
  • Productie mare si constanta
  • Rezistenta la boli si daunatori
  • Rezistenta la inghet si variatii de temperatura

Dotări laborator

  • Microscop
  • Stație meteo digitală;
  • Lupă binocular;
  • Stereo microscop;
  • Balanţe portabile;
  • Refractometru de mână;
  • Penetrometru manual;
  • Aparatură frigorifică;
  • Solar pentru aclimatizare plante;
  • Aparatură computerizată;
  • Loturi experimentale (colecţii, culturi de concurs, microculturi, parcele de selecţie, parcele pilot).

În cadrul SCDP Băneasa București, funcționează un laborator în care se realizeazaă determinările specifice asupra fructelor și frunzelor în vederea caracterizării și evaluării principalelor caractere calitative şi cantitative, care se reflectă în caracteristici fiziologice şi biochimice exprimate fenotipic, ce determină calitatea soiurilor.